Bevrijding.

Ergens een mooie lentedag. De zon schijnt, een jonge moeder zit op een bankje in het park. Kinderen spelen in het mulle zand. Alles  peis en vree, zo lijkt het toch. Een eigenaardig gesuis, gevolgd door een ongelooflijke knal is mijlen ver te horen. Op ongeveer hetzelfde ogenblik is de hemel een grote helverlichte spiegel. Ergens breekt er brand uit en minutenlang zijn overal sirenes te horen. Volledige huizenrijen zijn verwoest. Een 500kg zwaar wegende bom heeft een onmetelijke krater geslagen. Ontelbare mensen rennen voor hun leven. Langs alle kanten hoor je getier, gehuil en gekrijs. de eerste doden zijn een feit.Het is waar iedereen voor gevreesd heeft. De oorlog is uitgebroken. Langs alle kanten trekken tanks en tot de tanden gewapende soldaten door de straten. Vaak zijn het jonge mannen die ongewild in dit brute geweld meegezogen worden. In heel veel gezinnen heerst er pijn en verdriet. Elke dag leven deze mensen op hoop, hoop dat hun geliefden zo dadelijk door de deur gaan binnenkomen. Elke dag weer die onzekerheid of hun mannen, broers of kinderen gezond en wel weer huiswaarts keren. Elke dag weer die angst dat deze mensen nooit meer thuis komen. Armoede heerst achter vele gesloten deuren. Anderen verrijken door slinkse streken en allerhande ongeoorloofde listen.

Vijf lange jaren hebben mensen in angst en onzekerheid geleefd. Tot er uiteindelijk de bevrijding komt. Bij de capitulatie konden de mensen stilaan weer hoop koesteren. Hoop op een betere wereld, hoop op een beter leven. Wat is er van die hoop overgebleven?

Elk jaar weer opnieuw word begin mei op vele plaatsen de bevrijding weer herdacht. Telkens weer worden geliefden geëerd. Bijna 70 jaar lang. En toch, zijn er lessen getrokken? Ik vrees van niet want nog elke dag word er ergens op onze aardbol gevochten om vrijheid, om verworven rechten te vrijwaren, om zoveel andere dingen. Elke dag worden nog ontelbare mensenlevens opgeofferd en waarom?

Met een beetje respect en begrip voor de medemens is deze onzinnige strijd helemaal niet nodig. Laat ons met zijn allen blijven hopen, geloven en vooral meewerken aan een betere wereld waar er een plekje is voor iedereen met wat liefde en geluk. Het leven zal er voor elk van ons, ongeacht onze huidskleur of geloof veel mooier uitzien.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Bevrijding.

 1. Marina zegt:

  Leven en laten leven , zeggen ze hier , mooi geschreven 🙂

  Like

 2. Caroline zegt:

  Da’s waar Nelly, hopelijk komt er bij ons nooit geen oorlog meer, wel jammer van de vele brandhaarden her en der in de wereld…

  Like

  • Bomma zegt:

   En waarom allemaal? Die vraag stel ik mij dikwijls. Is het hem dit allemaal wel waard want ten slotte zijn er toch alleen maar verliezers. Maar ja, alleen kunnen we de wereld niet veranderen. Als ik hier elke dag ,al is het maar één iemand, gelukkig kan maken of even laten glimlachen is mijn dag al geslaagd.

   Like

 3. Nicole Pauwels zegt:

  Ik ben vorig jaar de Dosin kazerne gaan bezoeken in Mechelen van waaruit de joodse mensen gedeporteerd werden en het is echt indrukwekkend, je voelt gewoon de angst van de mensen. Goed dat er nog aandacht aan besteed wordt zodat de jongere generatie ook beseft dat zoiets nooit meer zou mogen gebeuren.
  Jammer genoeg is het nog in veel landen oorlog en inderdaad waarom. Ik begrijp het niet .

  Like

  • Bomma zegt:

   Wij hebben een aantal jaren geleden de citadel van Huy gaan bezoeken waar dezelfde gruwelen te zien zijn als in de dossin kazerne. Dit bezoek heeft een hele diepe indruk nagelaten.
   Warme knuffel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s