Ste Marie.

Reeds lang van voor onze tijdrekening werden er al sagen en legenden overgedragen. Sommigen hiervan worden heden ten dage nog steeds in stand gehouden, ook al beseffen we het vaak niet of zijn we niet op de hoogte van de geschiedenis.

Zoals velen onder u misschien wel weten verblijf ik met de regelmaat van de klok ook al eens bij onze zuiderburen. Vandaar ook mijn titel in de Franse taal want het volgend verhaal speelt zich op de camping waar ons “klein huisje” staat.

 

Op 15 augustus vieren wij met zijn allen het feest van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. In de provincie Antwerpen word op die datum Moederdag gevierd. Dat is voor hun de enige, echte moederdag. De tweede zondag van de maand mei is voor hen een commerciële Moederdag en word daar dus niet gevierd. Bij onze zuiderburen, daarmee bedoel ik over de taalgrens, worden alle dames en ook meerderjarige jongedames met de naam Marie op 15 augustus uitbundig gevierd. Men viert dit op meerdere plaatsen volgens een oeroude traditie. Mensen verkleden zich in kledij die eeuwen geleden gedragen werd. Alhoewel dat er ook mensen zijn die zich niet verkleden, het feesten is er die avond niet minder om. Er word die bewuste avond niet op een cent gekeken want het is een groots feest.

                      fête Ste Marie 035

Het is pas op de ochtend van de volgende dag dat men de gevolgen van hun grote feest onder ogen zien. Er komt een stoet op gang voorafgegaan door een wagen die, met geopend kofferdeksel, stapvoets rijd. Het koffer van de wagen bevat een kleine muziekketen die nog de feestmuziek speelt van de avond voordien. Dan volgt het voetvolk. Voorop gaat een doodgraver, gevolgd door een zestal mannen die een doodskist tussen zich in dragen. Die kist is gedrapeerd met een wit laken met daarin de restanten van de beenderen van het feest van de vorige avond. Deze dragers lopen allen met een heel droevig gezicht. Er is immers geen grammetje vlees meer aan de beenderen. De vrouwen komen al huilende achterop met nog andere mannen tussen zich in en de kinderen in de buurt van hun ouders. Er loopt zelfs een kleine, maar toch  ook hongerige, hond mee in de stoet. De mensen wuiven allen met een grote tak selderij. Het is alles wat ze nog hebben en dus kunnen ze hiermee geen eten maken. De stoet doet haar ronde door het dorp, bij ons dus de camping dat als dusdanig doorgaat, en houd halt aan begoede huizen waar men dan rond de kist begint te dansen en te zingen. Dit in de hoop dat de bewoners van deze huizen hun van het nodige zouden voorzien zodat er weer eten kan worden gemaakt. fête Ste Marie 034

Het is een jaarlijks weerkerende stoet die over onze camping loopt. Echt leuk om mee te maken maar voor diegenen die niet aan het feestgedruis meedoen is het ook leuk om de stoet gewoon te zien.

 

Groetjes van de bomma.

 

 

 

 

 

 

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ste Marie.

 1. Margriet zegt:

  Leuk! Dit gebruik kende ik niet. Toch mooi dat sommige tradities blijven bestaan.

  Like

  • Bomma zegt:

   Troost u, ik heb het hier op de camping leren kennen. Eerstdaags vieren ze hier ook pompoenfeesten. Er is hier elke week in een of ander dorp, hoe klein ook, wel iets te vieren. Dat zie je bij ons zo niet meer. Warme knuffel.

   Like

 2. Nicole zegt:

  Ik hou wel van die tradities en hoop dat ze zoveel mogelijk in ere worden gehouden. Het is aangenaam voor de mensen die kunnen deelnemen maar ook voor degene die kunnen komen kijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s