Wie het kleine niet eert…

We kennen allemaal deze uitdrukking wel. Tot mijn grote spijt leven we in een maatschappij die er tegenwoordig andere waarden op na houd. Typerend hiervoor deze kleine anekdote. Begin deze week kwam onze Jo, samen met een paar maten, na het middageten uit de refter. Plots ziet Jo iets op de grond liggen en zegt “wacht mannen, hier ligt twee cent”. Hij bukt zich om ze op te rapen en steekt deze munt in zijn broekzak. Hè, zegt een van de maten, die raapt dat nog op ook. Dit gezegde deed Jo wel vreemd opkijken en hij antwoordde hierop dat dit toch ook geld is. Mijn bomma zegt altijd dat dit het begin van een fortuin is, zegt Jo er nog lachend achteraan. ’s Avonds denkt hij aan het kleine muntstuk, haalt het uit zijn broekzak om het in zijn spaarpotje te steken en vertelde mij het gebeuren. Die mannen moeten dat niet meer bomma, die denken alleen in termen van minstens tien euro maar ik weet dat een hoop van die kleintjes ook een groot maken zegt hij. We hebben er samen nog even over nagepraat en ik heb hem gezegd dat ik trots was met zijn reactie op zijn maat. Jo heeft bij ons nu niets tekort en hij beseft dat ook maar al te goed. Hij weet ook dat het in veel gevallen heel anders is, dat er bij hem op school ook jongeren zijn die het met heel wat minder moeten stellen. Hij heeft van jongs af aan geleerd om zuinig en spaarzaam te zijn en dat werpt niet alleen nu, maar ook later zijn vruchten af. Waar gaat het met deze jongeren naartoe als die niet van jongs af aan geleerd word om met geld om te gaan. Om te leren dat ze niet zo maar alles krijgen wat ze vragen. Om te leren dat ze er ook iets moeten voor doen om iets te bekomen. Zijn dat de mensen die later een leven uitbouwen en een gezin moeten onderhouden of zijn dit later de mensen die in de problemen gaan komen doordat ze denken dat alles zomaar te koop is en dat het niet op kan. Ik kijk een beetje met angstige gevoelens naar deze jonge mensen die er zulk een mening over wat kleingeld op nahouden. Mag ik hopen dat mijn gevoelens verkeerd zijn en dat deze jonge mensen toch mogen uitgroeien tot zelfbewuste volwassenen die weten waar ze mee bezig zijn en niet de toekomstige hulpvragers bij onze openbare dienst voor maatschappelijk werk worden. Ik hoop dat de ouders van deze jongeren, bij het lezen van deze anekdote, ook eens nadenken over de toekomst van hun kinderen en er naar handelen. Dan zie ik nog een mooie toekomst voor ons en onze nakomelingen weggelegd, zo niet zal voor deze jongeren nog een zware tijd wachten.

Groeten van de bomma.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Wie het kleine niet eert…

 1. Corja zegt:

  Wat een goed verhaal! Zo is het maar net: ook een muntje van twee cent is geld. En het begin van de honderdduizend!

  Like

  • Bomma zegt:

   Hallo Corja, bedankt voor je leuke reactie. Me dunkt dat jij de waarde van die kleine muntjes ook wel kent en daar ben ik blij om. Vroeger zag je regelmatig iemand die zich bukte om een muntje op te rapen maar tegenwoordig doen ze niet veel moeite meer en dat vind ik zo spijtig, zeker in tijden van crisis zoals we nu weer doormaken. Warme knuffel.

   Like

 2. Nicole zegt:

  Heel verstandig vind ik dat van Jo, en gelukkig heeft hij dat zo van jullie geleerd en durft hij het ook doen, ondanks zijn maten die er om lachen.
  Hij heeft het tenminste begrepen hoe je met geld moet leren omgaan.
  Ik maak me ook wel eens zorgen over de jeugd, alles veranderd, maar er zijn toch bepaalde waarden in het leven die belangrijk zijn, en dat kunnen ze best al als kind leren.
  Groeten van Nicole

  Like

  • Bomma zegt:

   Bedankt voor je fijne reactie, Nicole. Het ligt wel degelijk aan ons, ouders en grootouders om onze kinderen en kleinkinderen “waarden” mee te geven. Er word te vaak gedacht dat de school dit maar moet doen. Die zijn er om ons te steunen in onze opvoeding maar wij zijn immers de verwekkers van onze kinderen en hebben een verantwoordelijkheid tegenover degenen die ons lief zijn. Alleen spijtig dat niet iedereen dit beseft. Warme knuffel.

   Like

 3. Marina Luyten zegt:

  Heel mooi van Jo , wij zijn ook zo op gegroeid met , wie het kleine niet deert….
  Maar ik kwam vorige week bij mijn moeder en ik kwam in één van haar keukenladen een potje tegen met ook kleine rosse centjes , ik zei haar , die moet je hier niet in doen , geef die uit bij de bakker of zo , och zegt ze dat is niet zo veel hoor , nu gingen we dat samen tellen , en er zat voor bijna 16 € kleine centen in , ik zeg haar , dat is niet weinig hé , ze verschoot er wel van , ik heb ze in een zakje gedaan met een briefje erbij , hoeveel erin zit , mijn moeder is 80 en ze kent de euro niet zo goed ,
  Maar Jo is heel verstandig dat hij dit zo doet , hij zal er wel komen later .
  Groetjes Marina

  Like

  • Bomma zegt:

   Hallo Marina, bedankt voor je leuke reactie. Kan goed begrijpen dat er nog steeds mensen zijn die de waarde van die kleine centjes niet kennen. Je mag er trots op zijn dat je zo voor je moeder zorgt. Warme knuffel, Nelly.

   Like

 4. Rika zegt:

  wel Bomma, dat onze jeugd zich niet bukt voor 2 cent is normaal. Men doet ons volwassen geloven dat 1 en 2 cent niks meer waard is. Nochtans ik heb al ondervonden dat onze winkeliers en ook in de supermarkt die roskes met de glimlach aanvaarden . Volgens hun vertegenwoordigers zouden het vooral de handelaars zijn die tegen zijn. Volgens mij weeral het zoveelste trukje van banken en politiekers. Zijn er aan de kassa mensen die het kleingeld niet willen, wel er zijn bij ons nog mensen genoeg die hiermee graag zullen sparen tot 1 euro om hun kinderen eens een extra paar warme sokken te kunnen kopen.
  Groetjes van Rika

  Like

 5. Bomma zegt:

  Rika, bedankt voor je eerlijke mening hieromtrent. Heb ook al gemerkt dat er mensen zijn die met dit kleingeld hun brood betalen in de supermarkt. Als je bedenkt dat 10 cent van nu toch wel 4 oude franken zijn. Ik vind dit nog wel veel geld. Vroeger sloeg men met een halve frank op en je hoorde overal de mensen steigeren, nu slaat men met 10 of 20 cent en soms nog meer ineens op en nu hoor je niemand. Hebben deze mensen het nu zo breed? Er is nochtans nog heel veel verdoken armoede. Men hoeft geen omhalingen voor het zuiden te doen maar eens voor de mensen van hier deftig gaan zorgen. Ik houd mijn hart vast voor later. Warme knuffel.

  Like

 6. gewoonhiltje zegt:

  Goed dat je dit schrijft Bomma. Je kunt ook trots zijn op jezelf zoals je dit Jo geleerd hebt.
  Ik ben ook nog steeds blij met kleine dingen. Heb het zo ook van huis uit meegekregen.
  Groetjes en een warme knuffel!

  Like

  • Bomma zegt:

   Bedankt voor je fijne reactie Hiltje. Wij hebben altijd geleerd van eerst te sparen en dan te kopen. Nu hoor ik vaak dat de bank geld genoeg heeft. Zijn nu ons huisje een beetje aan hety aanpassen en werken nog steeds navenant we er de nodige centjes voor bij elkaar gespaard hebben. Dan heb je er ook dubbel plezier van en word alles ook beter ontzien want het komt niet uit de lucht gevallen hee.

   Like

 7. Rob Alberts zegt:

  Soms zie ik pubers stoer wat kopergeld rond strooien.
  Die gene die reageert en zich bukt om het oprapen wordt dan voor sukkel uitgemaakt.

  Maar jullie hebben gelijk: wie het kleine eert is het grote niet weerd.

  Instemmende groet,

  Like

 8. Bomma zegt:

  Bedankt voor je eerlijke reactie Rob. Wie zou er in het geval van wat kopergeld rondstrooien de grootste sukkel zijn? Warme groet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s