Telefoonperikelen.

Soms denk ik al eens dat indien onze voorouders moesten kunnen weerkeren, deze mensen lelijk zouden verschieten. Neem nu simpelweg de telefoon. Wie had er vroeger jaren een telefoon? Dat waren alleen meneer de notaris of meneer de doktoor maar veel meer “gewone” mensen hadden geen telefoon. Velen hadden zelfs bang want het was een duivels ding. Je moest de hoorn van een grote haak halen en je kon door een draad tegen iemand praten. Je moest wel eerst langs de juffrouw van de centrale passeren die vaak kon meeluisteren wat je te vertellen had. Als het iets belangrijks was, wist dankzij de nieuwsgierigheid van die aardige telefoniste, binnen de kortste keren de ganse dorpsgemeenschap van het gebeuren.

Gelukkig zijn we dit tijdperk al een eeuwigheid gepasseerd. Nu leven we in een hele andere periode. Het is de tijd van de gsm, de smartphone en de e-Phone. Je hoeft niet meer thuis te blijven om te telefoneren. Overal op straat kom je immers mensen tegen met dat ding tegen hun oor geplakt. Sommigen hebben het wat luxueuzer aangepakt en dragen een oortje wat het nog gekker maakt. Nu zie je mensen, die alleen over straat lopen, praten. Mocht dit vroeger het geval zijn dat je alleen over straat liep en zomaar, tegen niemand in het bijzonder, stond te babbelen stopten ze je in een inrichting want dan was er wel een vijs los in je bovenkamer. Nu kijkt er niemand meer van op wanneer hij iemand, zonder gezelschap, al babbelend over straat ziet lopen. Dat is de evolutie van de moderne tijd.

Ben zelf ook de gelukkige bezitster van een gsm. Gewoon zo een heel eenvoudig ding voor oudere personen want ik ben immers geen twen meer. Voor mij dient dat ding dan ook om te bellen wanneer het nodig is en af en toe eens een sms-je te versturen. Ook mijn schat heeft er eentje maar hij maakt er weinig gebruik van. Toch zijn er enkelen die over zijn telefoonnummer beschikken. Dan is hij vaak zo verwonderd wanneer dat ding rinkelt dat hij vergeet om op de juiste toets te drukken zodat hij een gesprek kan beginnen. Wanneer hij dan eindelijk ziet wie er hem belt valt dat ding meestal stil. Dan moet ik opzoeken wie er gebeld heeft en tot zijn grote teleurstelling staat er dan negen keer op de tien “nummer afgeschermd” op zijn scherm te lezen. Hij kan er dan soms uren over zitten dubben wie er hem toch maar kan gebeld hebben.Hij kan ook niet weer bellen want deze mogelijk is niet aangegeven. Dat zijn ook weer de gevolgen van onze “moderne” tijd.

Soms droom ik stilletjes dat we weer in het tijdperk teruggekeerd zijn van de telefoon met de grote hoorn. Het leven was veel minder jachtig dan nu en er was veel meer sociaal contact zonder al die smartphones, e-phones, apps of wat dan ook. Alleen mag ik er wel eens van dromen maar die goede oude tijd zal nooit meer weerkeren. We leven immers in de tijd dat mensen tegen zichzelf praten maar normaal vinden.

Groetjes van de bomma.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Telefoonperikelen.

 1. Nicole zegt:

  Een gsm kan handig zijn maar ik vind het jammer dat mensen die bij elkaar zitten, bv op een terras, niet met elkaar praten maar op hun smartphone/ gsm kijken. Niet erg gezellig lijkt mij.
  Wij hadden vroeger al een telefoon omdat mijn moeder een winkel had en dan kwamen de mensen uit de buurt wel eens telefoneren maar alleen als het echt nodig was. Voor mij mag het leven ook minder jachtig zijn Nelly en vooral terug meer sociaal contact.
  Groeten van Nicole

  Like

 2. Bomma zegt:

  Bedankt voor je fijne reactie. De mensen maken het leven zelf zo jachtig omdat ze geen keuzes meer kunnen maken. We leven in een maatschappij dat alles moet kunnen en iedereen alle laatste nieuwe snufjes in huis moet hebben. Wat luxe mag en moet kunnen maar er is veel dat we feitelijk gemakkelijk kunnen missen. Ach ja, wij kunnen het proberen te veranderen en als we consequent blijven proberen zullen er wel mensen zijn die inzien dat het minder jachtig ook kan. Warme knuffel.

  Like

 3. Soms is het heel fijn op een plek te zijn zonder mobiel of internet 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s