De paashaas.

Komende zondag is het Pasen en dat word op heel veel plaatsen in de wereld gevierd. Heb hier leuke herinneringen uit mijn kindertijd aan.

Elk jaar met Pasen was het thuis steevast paaseieren rapen. We mochten dan niet opstaan alvorens vader of moeder ons kwam roepen. Moet er wel bij vertellen dat wij in een rijtjeshuis woonden en onze slaapkamers aan de achterzijde van het huis lagen. Door het raam hadden wij zicht op de tuin die achter het huis lag. Daarom ook moesten, met Pasen,de overgordijnen dicht blijven tot moeder die zelf opentrok. Zolang we klein waren werden al deze geboden zeer goed opgevolgd want moeder was nogal een strenge.  Eens we een jaar of zeven -acht hadden durfden we toch al wat meer en waagden we ons uit bed om toch maar door de kieren van de overgordijnen te piepen.

Eens we het sein kregen om naar beneden te komen waren we er als de kippen bij om naar buiten, in de tuin, te mogen. We kregen dan elk een mandje in onze handjes gedrukt en de zoektocht naar eieren kon beginnen.  Het was altijd leuk om achter elke struik of wat er ook maar stond te gaan zoeken.  Onze ouders hadden ook veel plezier als ze ons bezig zagen. Eens we dan de periode hadden van tussen de kieren van de overgordijnen te gaan piepeloeren was het voor ons eigenlijk nog leuk. We deden alsof we zochten om onze ouders niet teleur te stellen en ook een beetje om hun gezichten te observeren. Zij hadden er immers altijd plezier in ons bezig te zien. Eenmaal alle eieren verzameld, werden de goed gevulde mandjes naar binnen gedragen en mooi in twee gedeeld.

We hebben tot onze twaalf jaar paaseieren mogen rapen, toen werden we te groot.

Jaren later was het de beurt aan onze dochter en tot voor een paar jaar was het reeds de beurt aan onze kleinkinderen. Ondertussen zijn ook deze op een leeftijd gekomen dat ze niet meer de tuin inrennen om paaseieren te gaan zoeken maar het blijft altijd een leuke herinnering.

Groeten van de bomma.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op De paashaas.

 1. Rika zegt:

  bij ons ging de hond samen met de kinderen paaseitjes zoeken. Onze tuin is echt groot en om zeker te zijn dat alle eieren gevonden werden hadden we ze ook geteld. Een jaar hebben wij er een tekort gehad en tot op heden (30 jaar en een paar honden later) nog altijd niet gevonden. Wij verdenken stiekem onze hond van toen. Het was een echte leperd. Bomma, een prettig paasfeest voor de ganse familie gewenst

  Like

  • Bomma zegt:

   Dat is het gevaarlijke als de hond mag helpen zoeken hee. Hoe zo je trouwens zelf zijn? Ze moesten maar zo lekker niet zijn. Ook voor jullie een prettig paasfeest toegewenst. Warme knuffel.

   Like

 2. vaesencarla zegt:

  Ik heb deze namiddag een oma ook eieren zien verstoppen in hare tuin voor de kleinkinderen,heb de zoon er bij geroepen,was leuk om te zien.Morgen mogen de kleinste kleinkinderen nog eitjes gaan rapen bij mijn ouders…maar eerst gaan we samen ontbijten.

  Like

 3. Nelly Hillaert zegt:

  Je kan er maar van genoten hebben, Carla. Warme knuffel.

  Like

 4. gewoonhiltje zegt:

  Nu ik dit las is Pasen voorbij dus ik kan je geen vrolijk Pasen meer wensen maar heb wel ontzettend genoten van jouw verhaal. Erg leuk en herkenbaar vanuit mijn kindertijd en later voor mijn kinderen. Oma ben ik nog niet maar ik verheug me om eens voor mijn kleinkinderen de eitjes te verstoppen. Warme groet 🙂

  Like

  • Bomma zegt:

   Hallo Hiltje, jij bent waarschijnlijk wel wat jonger dan wij hier zijn. Was jong moeder en jong grootmoeder. Het was van zowel mijzelf als onze dochter een bewuste keuze. Soms droom ik ervan dat wij dit misschien nog met onze achterkleinkinderen mogen beleven, wie weet. Het doet mij alleszins veel plezier dat je van mij verhaal genoten hebt. Warme groet.

   Like

   • gewoonhiltje zegt:

    Ik bedoelde, dat het later voor mijn kinderen ook heel leuk was en ik hetzelfde voor hen deed als ik van huis uit heb meegekregen. Ik ben 53 dus zou al oma hebben kunnen zijn 😉
    Jazeker, genoten van je verhaal en herkenbaar 🙂

    Like

   • Bomma zegt:

    Dan ben jij maar twee jaar jonger dan ik. Ben over veertien dagen net 55 geworden. Ik dacht werkelijk dat jij nog wel een stuk jonger was dan ik maar ik ben blij dat wij zo ongeveer dezelfde waarden van thuis uit hebben meegekregen. Wie weet, word je nog wel sneller dan je vermoed oma. Het is je van harte gegund hoor. Wij genieten ten volle van onze kleinkinderen. Warme groet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s