Handwerkles.

Waar is de tijd dat de meisjes van in het eerste of tweede studiejaar geconfronteerd werden met handwerkles. We leerden er breien, haken en borduren. Ik zie het nog voor me, was de enige linkshandige leerling. Had al met de rechterhand moeten leren schrijven maar voor het handwerken werd er geen probleem gemaakt. Alleen was er één groot probleem. De juf kon mij niet helpen wanneer ik iets niet kon of fout had gemaakt want zij was net als de andere leerlingen rechtshandig. Vele traantjes zijn er thuis gevallen omdat ik, na elke les, mijn handwerk moest losdoen en opnieuw maken. Moeder was een perfectionist en ik moest en zou het goed doen. Ze kon wel borduren en zelfs heel fijn borduurwerk maken maar van haken of breien had zij ook geen kaas gegeten. Haar schoonzus had deze technieken wel onder de knie en heeft eerst aan moeder uitgelegd hoe het moest. Zo heeft moeder leren breien en haken om mij toch te kunnen helpen. En dat het zijn vruchten heeft afgeworpen mag ik nu wel zeggen. Nu kan ik zowel links als rechts breien.

Elke woensdag, wanneer onze kleinzoon gaat zwemen, zitten wij in het cafetaria en om de tijd nuttig te besteden heb ik altijd wel een handwerk mee. De echtgenote van de uitbater breit en borduurt ook. Regelmatig zitten we dan even samen en wisselen we allerhande tips uit.  Nu is het al een paar weken dat er enkele jonge meisjes komen kijken wat ik aan het maken ben en ze vinden mijn borduurwerk dan ook gewoon mooi. Zo vroeg ik op een gegeven moment of zij misschien ook wilden leren borduren wat met een volmondig ja werd beantwoord. Dan moet je dat eerst aan je ouders vragen en als je toelating krijgt kunnen we wel iets afspreken had ik gezegd. De twee meisjes togen onmiddellijk naar hun mama met de vraag of ik hun mocht leren handwerken. Groot was de teleurstelling op hun snoetjes want mama had gewoon gezegd dat het niet mocht. Dit is een heel spijtige zaak want goed kunnen handwerken heeft heel wat voordelen. Kinderen leren immers geduld oefenen want een mooi handwerk maken vraagt enige tijd. Het is ook nuttig en ze kunnen het in het latere leven ook gebruiken. Regelmatig zie ik nu vrouwen die naar de handwerkwinkel gaan met een of ander kledingstuk omdat ze nog geen knoop kunnen aannaaien. Kinderen moeten naar sport, de tekenacademie, muziekles en wat nog meer maar ze mogen niet leren handwerken.

Ik wil dus bij deze een warme oproep doen aan alle mama’s om hun dochter, of zelf, of ergens te laten leren handwerken. Zelf beschik ik over een paar duizend kruissteekpatronen en heel wat brei- en haakpatroontjes. Bij mij mogen de kinderen deze fijne hobby volledig gratis komen leren. Gewoon even afspreken en de kinderen leren een heel fijne hobby.

 

Groetjes van de bomma.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Handwerkles.

 1. Marina zegt:

  handwerk is ook altijd mijn ding geweest , ja spijtig dat het niet meer aangeleerd wordt , misschien dat jij er toch enkelen kan warm maken en zo het handwerk bij die meisjes aangeleerd krijgt , veel succes 🙂

  Like

 2. Bomma zegt:

  Bedankt voor je fijne reactie, Marina. Wie weet zijn er toch nog meisjes die komen leren handwerken. Al is het er maar eentje, dan ben ik al heel blij Warme knuffel..

  Like

 3. vaesencarla zegt:

  Jammer van die reactie van die mama…

  Like

  • Bomma zegt:

   Jij maakt ook altijd van die mooie en leuke dingetjes waar je trots op mag zijn. Het is niet omdat er één mama neen heeft gezegd dat er daarom geen andere meisjes kunnen komen leren handwerken hee. Ik heb een paar nuttige tips gekregen en ga die eerst eens uitproberen. Wie weet komt er dan meer reactie. Onze Jo leert ook bij zijn bomma breien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s