Uitsluiten.

Met het nieuwe M-decreet moet het gewone onderwijs nu ook kinderen met een beperking toelaten. Daar is ondertussen wel zo goed als iedereen van op de hoogte. Er zijn verschillende scholen in ons land die reeds meerdere jaren kinderen met een beperking kansen bieden. Zij krijgen vaak begeleiding van een gon medewerkster. Alzo kunnen deze kinderen ook mee in het gewone onderwijs. De medeleerlingen in de klassen zijn vaak heel behulpzaam wanneer het even wat moeilijker word. Alleen als er gesport word duiken er kleine probleempjes op. Sport word door de kinderen nog vaak gezien als winnen. Sport word niet vaak gepromoot als een spel. Heel dikwijls worden kinderen tijdens het spel uitgesloten omdat ze niet snel, sterk of handig genoeg zijn. Toch willen deze jongens en meisjes er ook bij horen in plaats van steeds maar als laatste gekozen te worden omdat het echt niet anders kan. Niemand van de kinderen begrijpt dat de minder sportievelingen zich uitgesloten voelen en er vaak minderwaardigheidscomplexen door krijgen. Sport op school zou niemand mogen uitsluiten maar het saamhorigheidsgevoel en de groepsgeest moeten versterken. Dan voelen ook de minder sportievelingen zich niet uitgesloten, integendeel. Zij gaan dan ook meer moeite doen en ook buiten school wat meer aan beweging doen zodat zij ook op school beter presteren bij het sporten.

 

Groetjes van de bomma.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Uitsluiten.

 1. gemma1952 zegt:

  Bomma u bent een man naar mijn hart. Ik ben een sterke voorstander om juist die kinderen op weg te helpen. Hier in Nederland is ook een goede hulpverlening in het onderwijs. Toch merk ik in het dagelijkse leven dat kinderen die op school niet goed meekomen onderaan de ladder staan. Sport wordt hier veel gepromoot. Ook daar ben ik blij om. Jammer genoeg werk ik zelf niet in het onderwijs, maar denk wel mee.

  Groetjes,
  Gemma van Etten

  Like

  • Bomma zegt:

   Bedankt voor je fijne reactie Gemma. Wij hebben twee kleinkinderen met een handicap. Onze jongste verblijft in een MPI omdat de zorg voor hem thuis niet haalbaar is en hij daar betere opvang heeft. Hij is daar ook heel gelukkig en leeft zijn eigen leventje. Onze oudste woont sedert 7 jaren bij ons en volgt hier in België het tweede jaar middelbaar onderwijs. Hij heeft een autismespectrumstoornis en mits goede begeleiding lukt het hem in het gewone onderwijs. Als grootouders doen wij er alles aan om hem een gelukkige thuis te geven en proberen hem een goede toekomst te bezorgen. Alleen moet hij het wel zelf doen hee. Warme groet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s