Uit de oude doos.

Mijn schat heeft gedurende vele jaren op den traveau gewerkt. Toen hij na zijn schooltijd begon te werken moest hij ook ver van huis. Het was niet in een mooi camionette zoals nu maar in die tijd had de baas een camion met een huif erop gekocht. Er werden, net zoals bij het leger, een paar banken in gezet en ’s morgens moest iedereen achterop de camion op de banken gaan zitten. Eenmaal op de werf werden de banken van de camion gehaald, de huif werd, samen me de banken, ergens aan de kant gezet. De camion deed de ganse dag dienst op de werf. ’s Avonds gingen de banken en de huif weer achterop en de mannen konden terug plaats nemen om huiswaarts te keren. Niemand die reclameerde, het was toen de gewone gang van zaken. Met het verstrijken der jaren zijn ook daar de minibusjes gekomen.

Op zekere dag was een ploeg arbeiders aan het werk. Een paar uur na aanvang begon het hard te regenen en de mannen trokken in de schoftkeet om wat droog te zitten. Komt daar na enige minuten de werfleider binnen. Zeg mannen, als jullie voor elke drup regen stoppen, geraakt deze werf nooit klaar. De computer heeft berekend dat jullie hier op x- aantal dagen klaar zouden moeten zijn. Een van de werkmannen was niet op zijn mond gevallen en diende al snel van antwoord. Die computer kan nogal rekenen maar zet die  nu ook eens buiten in de regen. Hij zal rap gedaan hebben met tellen. De werfleider heeft zich omgedraaid en de mannen hebben in de keet blijven zitten tot de ergste regen voorbij was. Nadien hebben ze de werkzaamheden hervat. Van de werfleider hebben ze geen last meer gehad.

Men zegt soms wel dat Vlamingen harde werkers zijn en Walen luie mensen zijn. Niets is minder waar. Onze buren aan de andere zijde van de taalgrens zijn slimmer. Wanneer een werk 200 dagen mag duren werken zij daar ook 200 dagen over maar de mannen aan deze zijde van de taalgrens vliegen op dat werk en doen er slechts 140 dagen over. Alleen de aannemer word hier beter van want hij verdient er meer aan en het personeel moet sneller naar een andere werf maar krijgt geen deelname in de winst. Is er op dat moment niet onmiddellijk een andere werf op te starten moeten deze mensen tijdelijk gaan stempelen en hebben ze minder inkomen terwijl het loon van hun Waalse collega’s gewoon doorloopt. Het is gewoon een verschil van mentaliteit.

Volgende keer meer verhalen uit de oude doos.

Groetjes van de bomma.

Over Bomma

Ik ben een goedlachse bomma, gelukkig gehuwd met Rene en heb twee schatten van kleinkinderen waarvan de oudste, na de scheiding van zijn ouders, permanent bij ons woont. Ben invalide maar mijn motto is en blijft optimist tot in de kist.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s